Мащабно клинично проучване, показващо как бебешките мокри кърпички повлияват дерматита от пелени (DD)

Сравнително проучване за състоянието на бебешката кожа, проследявано от акушерки „в реална среда“ и майки, показва, че бебетата, почиствани с waterwipes, развиват по-рядко и с по-кратка продължителност обрив от пелените, в сравнение с бебетата, почиствани с други марки бебешки кърпички.

Публикувано в списание „Педиатрия и неонатология“ (Pediatrics & Neonatology), октомври 2020 г.,
Департамент по здравни и социални дейности към Университета в Салфорд, Манчестър (Великобритания),
School of Health & Society, University of Salford, UK, юли 2020

Изследването за състоянието на бебешката кожа (The BaSICS study) е първото по рода си мащабно и пряко наблюдавано от акушерки изследване, което показва, че употребата на бебешки мокри кърпички може да повлияе на състоянието на кожата на новородените. Проучването [1], проведено сред 698 майки, разкрива, че бебетата (обхваща новородени бебета и наблюдението продължава до 56-ия ден), почиствани с WaterWipes (марка номер три в проучването; с най-малко съставки*), са по-малко склонни да развиват обрив в зоната на пелените, а ако такъв възникне, той е по-умерен и с по-малка продължителност, в сравнение с новородените, чиято кожа е почиствана с другите две марки бебешки кърпички, участвали в проучването. Останалите два бранда, участващи в проучването, се предлагат на пазара като достатъчно меки и нежни, подходящи кожата на новородените, но с повече на брой съставки в сравнение с WaterWipes*.

ПО-НИСКА ЧЕСТОТА И ПО-КРАТКА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ОБРИВ В ПЕЛЕНИ ЗОНАТА ПРИ УПОТРЕБА НА WATERWIPES.

Проучването, проследявано от акушерки „в реална среда“ и майки, сравнява честотата и продължителността на дерматит от пелени (diaper dermatitis DD) при бебета, на възраст от 0 до 8 седмици, почиствани с различни марки бебешки кърпички.

Анкетите, ежедневно попълвани от майките, отчитат факта, че почиствалите кожата на своите бебета с WaterWipes са имали по-ниска честота на обрив, зачервяване или раздразнение в зоната на пелени (19%), в сравнение с тези, почиствали с марка едно (25%) или марка две (30%). Продължителността на раздразнението е продължила приблизително 50% по-дълго, ако майките са използвали марка две – 1,69 дни (p <0,001) и 1,48 дни с марка едно (p = 0,002), в сравнение със случаите на използване на WaterWipes.

„Проучването The BaSICS е първото мащабно изследване, което показва, че бебешките кърпички могат да бъдат определящ фактор за доброто състояние на кожата на бебето през първите осем седмици от живота им. Данните от него разкриват, че бебешките кърпички с най-малко съставки има най-ниска честота и най-кратка продължителност в случаите на възникване на дерматит в зоната на пелените.“
Проф. Пени Кук, професор по обществено здраве от Университета в Салфорд и ръководител на изследването.

ДИЗАЙН НА ПРОУЧВАНЕТО

Майките, участвали в проучването, са разделени на три групи. На всяка група са разпределени на случаен принцип различна марка бебешки кърпички, маркетирани на пазара като достатъчно нежни и безвредни за кожата на новороденото. Всички майки са получили една и съща марка пелени за еднократна употреба. Акушерките, участващи пряко в анализа на данните, не са били запознати с марката бебешки кърпички, която наблюдаваните майки са използвали. Състоянието на кожата се степенува от едно (без обрив) до пет (тежък обрив), а умереният до среден обрив в зоната на пелените е идентифициран с три или повече.

НАЙ-ИЗЧЕРПАТЕЛНО ПРОУЧВАНЕ ВЪРХУ МАЛКИ БЕБЕТА

„Това проучване в реална среда може да бъде използвано за бъдещ експериментален модел на изследване, където майките са съ-изследователи. Наблюденията на майките са записвани чрез удобно за потребителя приложение на смартфона им, което им позволява да докладват ежедневно дерматита в зоната на пелените, използвайки референтни диаграми за оценка на обрива по петобалната скала. Това позволява на майките да следят ежедневно състоянието на кожата на бебето и да обръщат внимание върху почистването и, използвайки метод за събиране на данни в реално време – за които се знае, че е по-точен от ретроспективните методи. Това събра данни за дерматита в зоната на пелените, които, доколкото ни е известно, са най-изчерпателните до момента при толкова малки бебета.
Проучването има 96,7% степен на завършеност и стабилен размер на извадката; с майки от различни етнически групи и социално-икономически произход.“ Фиона Маквейн Фипс, старши научен сътрудник – акушерка от университета в Салфорд.

БЕЗОПАСНОСТ И ЕФИКАСНОСТ НА КЪРПИЧКИ ВЪРХУ КОЖАТА НА НОВОРОДЕНОТО

Дерматитът от пелени (DD) е едно от най-честите кожни неразположения при кърмачета. В миналото здравните специалисти препоръчваха за почистване на кожата на новородените памучна кърпа и вода; последните проучвания обаче подчертават безопасността и ефикасността от използването на бебешки кърпички с минимално коичество съставки за намаляване на раздразнения по кожата [2,3], като родителите съобщават за по-голямо удобство на такъв продукт в сравнение с памучен тампон и вода.

„Кожата на бебето има по-малко ефективна бариерна функция в сравнение с тази на по-големите деца и възрастни. Епидермисът и роговият слой са по-тънки, което означава, че кожата на бебетата е по-податлива на сухота и е много по-пропусклива. В резултат на това кожата им е далеч по-нежна и уязвима и изисква специални грижи и защита.“
Жана Литгоу, старши лектор по акушерство и съ-изследовател от университета в Салфорд. 

WaterWipes се произвеждат в контролирана и защитена среда на производственото помещение, непозволяваща проникването на бактерии и замърсители, използвайки уникална технология на пречистване на водата и само две съставки – вода и минимално количество плодов екстракт. Водата преминава през седем етапа на пречистване, като се използват серия от филтри за отстраняване на примесите, омекотяване и пречистване. Този процес на филтрация прави водата значително по-чиста от охладената преварена вода, а продуктът уникален със своите почистващи свойства и минимално количество съставки.
WaterWipes се препоръчват от акушерки, педиатри, неонатолози и дерматолози по целия свят и са се превърнали в предпочитаните и най-безопасни бебeшки кърпички за много неонатологични отделения в САЩ, Обединеното кралство, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия и др. Със своето качество и чистота Water Wipes заслужено се ползват с одобрението и признанието на значими научни институти като. Дружеството по алергии на Великобритания (Allergy, UK), Националната Екзема Асоциация на САЩ, Френската асоциация за превенция на алергии (AFPRAL), Немското дружесто за помощ при алергии (DHA), Асоциацията за борба с екзема на Австралия и Азия (EAA), Алиансът за здраве на кожата (Skin Health Alliance) и др.

ОТНОСНО THE BASICS STUDY

Проучването на BaSICS е научно изследване, ръководено от акушерки в „реалена среда“, използващо проспективен дизайн (т.е. основана на планирането на управлението на риска), предоставен от университета в Салфорд. Набирането на доброволци е проведено в предродилни клиники в три клона на Националната здравна служба (NHS) в Манчестър, Великобритания. Предходни проучвания установяват безопасността и ефикасността от употребата на бебешките кърпички за почистване на кожата на новородените по време на смяна на пелените като във всички проучвания са сравнявани почистването с вода със само една марка бебешки кърпички. The BaSICS предположи, a неговите резултати доказаха, че изборът на бебешки кърпички може да повлияе на честотата и тежестта на дерматит от пелените и следователно да повлияе на цялостното състояние на кожата.

737 жени са включени в проучването, като 722 отговарят на условията по време на раждане на бебето. 698 жени са завършили проучването. Това доведе до набор от данни за обрива в зоната на пелени, които изследователският екип смята, че са най-изчерпателните до момента за по-малките бебета.

БЯХА СЪБРАНИ ТРИ ВИДА ДАННИ:

Ежедневно изследване на цялостното състояние на кожата в продължение на 55 дни; полуструктурирани интервюта с 5% от общата извадка в края на проучването. Моделът „майка – съизследовател“ дава на майката пълна отговорност за наблюдение, оценка и събиране на данни. Постигнато е 100% съответствие с използването на инструментите за наблюдение и 98% вярност при използване на разпределената марка през по-голямата част от дните.

Библиография
1. Price AD, Lythgoe J, Ackers-Johnson J, Cook PA, Clarke-Cornwell A, MacVane Phipps F. The BaSICS (Baby Skin Integrity Comparison Survey) Study: a prospective experimental study using maternal observation to report the effect of baby wipes on the incidence of irritant diaper dermatitis from birth to eight weeks of age. Pediatrics & Neonatology 2020. doi:10.1016/j. perneo.2020.10.003. [Epub ahead of print] 2. Visscher M, Odio M, Taylor T, White T, Sargent S, Sluder L, Smith L, Flower T, Mason B, Rider M: Skin care in the NICU patient: effects of wipes versus cloth and water on stratum corneum integrity. Neonatology 2009, 96:226-234.
3. Lavender T, Furber C, Campbell M, Victor S, Roberts I, Bedwell C, Cork MJ: Effect on skin hydration of using baby wipes to clean the napkin area of newborn babies: assessor-blinded randomised controlled equivalence trial. BMC Pediatrics 2012. 12:59.